Base Housing, London

Residential & Mixed Use

Base turned the brownfield site of a derelict cinema into a new landmark mixed use building. The client asked LTS Architects to propose a striking, contemporary building that would capture the imagination of their young, professional target market.

Client
Rock Investments PLC
Value
£1.7m
GIA
1,650m²
Units
14
Status
Completed

Team

    1. Architect LTS Architects
    2. Main Contractor Interface
    3. Structural Engineer Knapp Hicks Services
    4. Engineer Mendick Waring

Working closely with our client we designed and delivered this contemporary mixed-use building on a corner site close to the centre of Islington. Made up of 12 two-bedroom apartments and two penthouses, the building replaces a former working men’s club and cinema with a modest single volume raised above a transparent base that houses the commercial unit.

The cladding system, made from a compressed volcanic ash, forms a dark seamless coat into which windows and recessed balconies are punched. Apartments are arranged around a private raised courtyard while terraces feature bold colour pops against the anthracite exterior.

The quality of design and attention to detail elevates this seemingly simple building to great heights.