Science Gallery London

Cultural

A significant new addition to the cultural landscape of the UK’ s capital; Science Gallery London is an extraordinary project that fuses the innovative programme of Science Gallery International with the research strengths of King’s College London.

Client
King’s College London
Location
London, UK
GIA
2,100m²
Status
Opening September 2018

Team

    1. Photographer Peter Landers
    2. Main Contractor Paragon
    3. Structural Engineer WSP
    4. M&E Engineer WSP
    5. PM for Design & Tender Lendlease
    6. PM for Construction GSCI
    7. CDM Co-ordinator Turner & Townsend
    8. Landscape Architect LDA Design
    9. Heritage Consultant Alan Baxter Associates
    10. Quantity Surveyor Turner & Townsend
    11. Lighting Designer Arup Lighting
    12. Fire Consultant Astute Fire
    13. Planning Consultant Deloitte Planning Services
    14. Transport Consultant TTP Consultants
    15. Acoustic Consultant Hann Tucker
    16. Wayfinding Design Atelier Works/Whybrow
    17. Theatre Designer Arup
    18. Approved Building Inspector MLM

Housed within the Grade II* listed Boland House, part of the original Guy’s Hospital, opposite London Bridge Station, Science Gallery London will engage visitors with a programme blending science, art and technology.

Originally appointed by client, King’s College London to design the new Gallery and also unlock the full potential of the site, our response was driven by balancing simple functional requirements of the brief with the complexity of working with a listed building. The design opens up the building, positioning the main entrance within the streetscape, rather than inside the courtyard and carving out a large glazed opening from the masonry façade to act as a ‘shop front’ revealing the exhibitions and activities within.

The interventions are sympathetic to the original building, using the same palette of materials as the listed facade, yet stretching and moulding them into an entrance sequence formed of contemporary architectural elements. A long cast stone seat wall draws visitors into the Gallery from the north and completes the Portland Stone plinth of the building. The goods lift tower, fundamental to the workings of the gallery, is placed within the street, cloaked with dynamically edge lit lasered glass panels.

Inside the volumes are open and continuous with spaces that can be lit, closed off or opened up at the whim of a curator. This enables ultimate flexibility so that the galleries can change their aspect completely from one exhibition to the next. The ground floor, which is used as a café space and shop by day can be reconfigured with ease to turn into an events space at night. The project also provides a lecture and performance theatre and events facilities as well as a re-imagined Georgian Courtyard which will house cultural and academic events. The Courtyard was previously used as a car park but is now a fully restored and accessible public square.