Macadam Building, King’s College London

Health & Education

Retrofit of an existing King's College London building, creating four levels of innovative and flexible teaching spaces

Client
King’s College London
Location
London, UK
Status
Completed

Team

    1. Contractor Overbury
    2. M&E Engineer AECOM
    3. PM KCL
    4. CDM Coordinator KCL
    5. Quantity Surveyor G&T
    6. Fire Consultant Hoare Lea
    7. Building Control MLM / SHORE
    8. Photographer LTS Architects

LTS Architects were appointed to design the third and fourth phases of the ongoing refurbishment of the Macadam Building. Built in 1975, the building forms part of King College London’s (KCL) Strand Campus and is situated on the River Thames in the heart of London. Working closely with KCL, LTS developed 4 levels of bespoke teaching and research space, along with new shower facilities for cyclists to the campus.

Works to basement level -4 created a new Engineering Lab which facilitates the teaching of Robotics and Electronics, adding the necessary teaching infrastructure to support and extend existing teaching capacity by providing facilities for a mix of theoretical investigation and practical ‘hands on’ experimentation. The space was designed for maximum flexibility and features a stretch of double height space with high level windows, which creates an ideal zone for a Drone/Robot Flying and Testing.

Level -1 houses a Digital Learning Lab, which facilitates the teaching of Digital Humanities. LTS worked with the department to develop different flexible teaching zones – namely The Coding Zone, The Deliberation Zone, an Informal Learning and Small Group Pods.

Level 2 was designed to host two modes of teaching: Traditional Mode and Collaboration mode, with a focus on flexibility and experimentation with high end AV specification. LTS designed new flexible teaching spaces consisting of two new classrooms, an informal area and study booths.

Level 3 hosts a year-long pilot project led by KCL, which aims to explore the learning environments of the future, different teaching pedagogies and new collaborative ways of working using new technologies. To support this, the space was required to be highly flexible and operate for separate functionalities which can be pieced back together. Notably, the lighting was designed to create zones which have been programmed for user control, and full height writable pivot doors separate the different areas.